Overleden 

Een overlijden is heftig en komt meestal onverwacht. Voor nabestaanden volgt een moeilijke tijd waarin ook nog veel geregeld moet worden. Als uitvaartbegeleidster kan ik je daarbij ondersteunen.

Contact

Als de huisarts het overlijden heeft vastgesteld en daarover een verklaring heeft afgegeven, neem dan contact met mij op. Ik ben 24 uur per dag, zeven dagen per week telefonisch bereikbaar op (024) 844 25 52 of 06 141 57 656. Ik probeer zo snel mogelijk bij je te zijn, meestal lukt dit binnen 2 uur, afhankelijk van de afstand en mijn werkzaamheden van dat moment. We maken kennis met elkaar waarbij ik de tijd neem om jou en de mensen die jou bijstaan te helpen met wat komen gaat.

Weet je al of de overledene thuis blijft, naar een rouwcentrum of een andere plek gaat? Geef dit dan aan mij door zodat ik het alvast voor je kan regelen. Tot aan de uitvaart hebben we heel regelmatig contact om samen het afscheid vorm te geven. Bij thuisopbaring kom ik dagelijks langs om te kijken of het goed gaat. Tijdens ons kennismakingsgesprek krijg je ook alvast een boekje met informatie over wat je ná de uitvaart kunt en moet regelen.

De uitvaart

Volgens de wet mag niemand binnen 36 uur na overlijden worden gecremeerd of begraven. De maximale tijd tussen het overlijden en de uitvaart is zes werkdagen. Daarbij wordt de dag van overlijden niet meegerekend. Bij een overlijden op maandag moet de uitvaart dus uiterlijk op de dinsdag in de week erna plaatsvinden. Uit geloofsovertuiging of door omstandigheden kunnen we via een duidelijke aanvraag hiervan afwijken.

Mijn advies is om ruim de tijd te nemen om het afscheid vorm te geven. Ik maak een draaiboek voor de dag van de uitvaart zodat we weten wie wat doet en we niets vergeten. Ik streef ernaar om de dag vóór de uitvaart het meeste te hebben geregeld. Die dag kun je dan gebruiken om je voor te bereiden op het afscheid en samen te zijn met de overledene, familie en vrienden.