Na de uitvaart

Ik neem een paar dagen na de uitvaart weer contact met je op voor een afspraak om na te praten. Hoe gaat het met jou en de andere nabestaanden? Is de uitvaart verlopen zoals je wilde? Heb je nog vragen over de komende tijd? Als je dat wilt kunnen we een brief, kaart en/of advertentie opstellen om mensen te bedanken voor hun steun.

Na ongeveer één week mail ik je de factuur. Voor gedenktekens en gedenkurnen kan ik je doorverwijzen naar een aantal leveranciers die je verder kunnen helpen. Als je als herinnering een vingerafdruk van de overledene in een sieraad wilt hebben, kan ik dat voor je regelen. In de dagen voor de uitvaart kunnen we dit bespreken.

Gedenktekens

Natuursteenbedrijven leveren en verzorgen de gedenktekens, inclusief het aanvragen van vergunningen voor op de begraafplaats. Een gedenkteken van glas in combinatie met natuursteen of roestvrij staal komt steeds vaker voor. Het natuursteenbedrijf kan je daarin goed adviseren.

Gedenkurnen

Een urn is net als de gedenktekens in natuursteen, glas of roestvrij staal leverbaar, in allerlei vormen en maten. De urn met de as is hermetisch gesloten en krijgt een tijdelijke bewaarplaats van minimaal een maand in het crematorium. Dat is wettelijk zo geregeld. Daarna mag de as een andere bestemming krijgen. Het crematorium licht de verschillende mogelijkheden toe, denk bijvoorbeeld aan:

  • Verstrooiing op een veld, in de lucht, over water
  • Bewaren in een urn in een nis bij het crematorium of thuis
  • De urn begraven of bijzetten in een graf
  • Een plekje voor de as op de natuurbegraafplaats
  • Een deel van de as verwerken in bijvoorbeeld een sieraad, beeldhouwwerk of geblazen glas